Kiitokset Teemu Eskolalle (SK 19.2.) kirjoituksesta koskien Porin stadionin remonttia. Päättäjien ja virkamiesten on hyvä kuunnella käyttäjiä ja todellisia asiantuntijoita, kun tarvepohjaisia suunnitelmia tehdään.

Olin itse käyttäjien kuulemistilaisuudessa mukana, jolloin ensimmäisiä suunnitelmia esiteltiin. Viesti remontin suunnittelijoille oli samanlainen, mitä Eskola kirjoituksessaan kirjoitti. Tässä kohtaa ei ole mitään järkeä sijoittaa euroja stadionin totaaliseen mylläämiseen ja esimerkiksi siirtää nurmikenttää lähemmäksi katsomoa.

Yleisurheilurata on tullut tiensä päähän, ja se on uusittava joka tapauksessa. Lisäksi huoltorakennukset ja pukukoppitilat ovat remontin tarpeessa.

Pieni huoli on ollut esimerkiksi siinä, säilyykö niissä tiloissa toimiva punttisali, jota käyttävät urheiluseurojen lisäksi useat kuntoilijat. Punttisalin pitää olla jatkossakin käytettävissä vastaavasti kuin ennen remonttia.

Stadionin remontti ajoittuu vuosille 2025–2026. Vuonna 2025 pitää tehdä ensin kentän pinnoiteremontti, jotta se olisi toivottavasti käytössä jo syyskesän 2025 aikana, viimeistään vuonna 2026.

Vielä lopullisia päätöksiä vuoden 2026 ja 2027 arvokilpailuista ei ole tehty, mutta tavoitteena on järjestää vuonna 2026 yleisurheilun nuorten SM-kilpailut Porissa ja Kalevan kisat vuonna 2027. Siksi erityisesti yleisurheilun näkökulmasta toiveena on, että budjetoidut rahat käytetään järkevästi sekä stadionista ja sen ympäristöstä tehdään arvokilpailuille sopivat.

Harvemmin päättäjät saavat kiitosta ja kunniaa, mutta tässä tapauksessa ”kompromissiratkaisu”, josta eivät hyödy jalkapalloilijat eivätkä yleisurheilijat, olisi järjetön ratkaisu.

Stadionia ja pukukoppeja käyttävät ahkerasti keväällä ja syksyllä myös koululaiset, minkä vuoksi siitä on hyvä pitää huolta. Todennäköisen remontin aikaan 2025 jalkapalloa ei pystytä pelaamaan stadionilla, jolloin joka tapauksessa meidän on mietittävä korvaavaa ratkaisua tuolle vuodelle.

Itse suosisin pysyvimpiä rakennelmia jalkapallon katsomorakenteisiin tuleville vuosille, väliaikaisten ratkaisujen sijaan. Valmistautuminen vuoteen 2025 on hyvä aloittaa jo nyt, jotta kesä 2025 remontteineen ei tulisi ”yllättäen”.

Jussi Ihamäki

kaupunginvaltuutettu (kok.)

Pori