Pori Energian mahdollinen vähemmistöosuuden myynti on tällä hetkellä kaupungissamme laaja puheenaihe, joka on herättänyt paljon keskustelua. Kyse on isosta asiasta ja keskustelu on paikallaan.
Kaupunginhallitus on käsitellyt vähemmistöosuuden myyntiä varmasti enemmän kuin yhtäkään yksittäistä asiaa tähän asti. Virkakunta on tehnyt valmistelutyötä yhdessä alan huippuammattilaisten kanssa niin huolellisesti kuin vain on suinkin mahdollista. Olen saanut paljon yhteydenottoja ja kysymyksiä aiheeesta ja kerta toisensa jälkeen törmään väittämiin, jotka eivät pidä paikkaansa. Esitinkin kaupunginhallituksessa, että kaupunki avaisi usein kysytyt kysymykset osion verkkosivuilleen ja näin myös tapahtui. Tällä pyritään viestimään oikeaa tietoa asioista.
Viestinnällisesti on äärettömän vaikea laji saada viestittyä se kaikki oleellinen faktatieto kuntalaisille ja korjata tiettyjä väittämiä ja epäluuloja mahdolliseen kauppaan liittyen. Jos katsoisin itse asiaa muualta kun päättäjän silmin, joka ei ole saavuttanut kaikkea tietoa vaikutuksista kauppaan liittyen olisin varmasti heti kättelyssä kauppaa vastaan. Tämä on hyvin ymmärrettävää ja korostaa viestinnän ja oikean tiedon välittämisen merkitystä entisestään.
Keskusteluissa kuntalaisten kanssa nousee selkeästi esiin seuraavat kysymykset. Nouseeko sähkön hinta? Mitä käy sähkön siirtohinnoille? Miksi hyvin tuottava yrityksen osuuden myyntiä valmistellaan? Kallistuuko kaukolämpö? Saako kaupunki paremman tuoton sijoitukselleen jostain muualta? Mitä tapahtuu kaupasta mahdollisesti tuleville rahoille? Siirtyykö päätösvalta yhtiössä muualle? Tämän kaltaiset kysymykset varmasti mietityttävät kuntalaisia, mutta onneksi niihin on pyritty vastaamaan mahdollisimman hyvin ja ne on otettu huomioon vahvasti myös valmistelussa.
Yksinkertaisuudessaan sähkön hintaan kaupalla ei ole merkitystä, koska tämän voi jokainen ostaa haluamaltaan yhtiöltä ja se on kilpailtua. Sähkön siirtohintaan kaupalla ei ole merkitystä, koska energiaviraston valvontamalli valvoo tätä. Muihin siirtoyhtiöhin vertaaminen ei ole myöskään relevanttia, koska verkot ovat rakenteeltaan erilaisia. Kaukolämmön hintaa ohjaa myös osittain markkinat ja vaihtoehtoiset energiaratkaisut ja kaukolämmön hinnasta pystytään sopimaan myös osakassopimuksessa tarkemmin. Myyntiä valmistellaan koska tällä hetkellä yhtiö tuottaa hyvin, mutta tuloutus kaupungille ei ole kovin hyvä ja uutta tuloutusta kipeästi talouteen kaivataan. On kaksi eri asiaa tuottaako yhtiö hyvin ja paljonko yhtiöstä voi vuosittain tulouttaa. Verrattuna nykyiseen tuloutukseen kaupunki todennäköisesti saisi paremman vuosittaisen tuoton pääomalleen muualta. Päätösvalta yhtiössä ja hallituksessa säilyisi enemmistönä kaupan myötä kaupungilla. Mahdollisesta myyntitulosta olisi tarkoitus rakentaa uusi sijoitusinstrumentti kaupungille, jossa vuosittain pystyttäisiin tulouttamaan rahaa.
Kaikkiin edellä mainittuihin kysymyksiin on olemassa huomattavasti laajemmat ja kattavammat vastaukset, mutta pyrin tiivistämään vastaukset muutamaan lauseeseen yksinkertaistaen. Kuten jo aikaisemminkin totesin kirjoituksessani en ole itse tehnyt päätöstä myynnin puolesta tai vastaan sen aika on myöhemmin kun kaikki mahdolliset kaupan reunaehdot ja tarjoukset ovat pöydällä. Vasta silloin on oikea aika arvioida onko kauppa kaupungin edun mukainen.
Mikael Ropo
kaupunginvaltuutettu kok.
kaupunginhallitus jäsen